Natuurlijke bloemenweide | Deli Nature Greenline

Biodiverse tuin-tip: een natuurlijke bloemenweide

Een natuurlijke bloemenweide is ideaal voor verschillende soorten insecten zoals vlinders, bijen, mieren en torren. De vele insecten en de zaden van de planten zijn tevens voedsel voor vogels en egels. Een natuurlijke bloemenweide is onderhoudsvriendelijk, want het onkruid wat ertussen groeit kun je laten staan. De bloemenweide is niet alleen heel erg goed voor de biodiversiteit in de tuin, het ziet er ook nog eens prachtig uit! In deze blog lees je de voordelen van een wild begroeid stukje tuin. 

Natuurlijke bloemenweide | Deli Nature Greenline

Bloemenweide aanleggen:

  • Maak een paar m² vrij in de tuin waar de natuur zijn gang kan gaan. Haal een aantal tegels weg, of gebruik een stukje gazon;
  • Zorg voor een zonnig hoekje, vlinders kiezen namelijk graag voor warme hoekjes in de zon en laten bloemen en planten in de schaduw vaker links liggen;
  • Hang een Deli Nature Insect House op, zodat je insecten zoals vlinders, bijen en lieveheersbeestjes onderdak kunt bieden in je tuin;
  • Zaai zowel eenjarige- als meerjarige planten en bloemen, zodat je verschillende jaren plezier hebt van de weide;
  • De weide zelf behoeft weinig onderhoud, maar houd sommige overwoekerende planten-, bloemen- en onkruidsoorten goed in de gaten;
  • Voor een natuurlijke bloemenweide is een verschraalde grond ideaal, gebruik dus geen mest. Minder voedingsstoffen in de grond, zorgt voor meer bloemen!
  • Een bloemenweide op een schrale grond hoef je maar 1 keer per jaar te maaien. Houd bij een voedselrijke grond rekening met 3 keer maaien per jaar.

BLOEMENWEIDE VOOR VLINDERS

Creëer een bloemenweide in de tuin met gevarieerde, nectarrijke bloemen en planten. Een vlinder is namelijk erg kieskeurig; niet alle planten en bloemen zijn geschikt als voedselbron. Daarnaast zijn waardplanten belangrijk voor het bestaan van verschillende vlindersoorten. Vlinders leggen op deze planten namelijk eitjes en het zijn dus ook de planten die de rups in de eerste fase van zijn leven gebruikt als voedselbron.

Bloemenweide aanleggen:

Onkruid in de tuin

De naam zegt het eigenlijk al, ongewenste plantjes die op ongewenste plekken verschijnen. Maar onkruid is niet altijd ongewenst. Bijen en hommels bijvoorbeeld, hebben onkruid nodig om te overleven. Daarnaast trekt onkruid ook mieren en torren aan. Hoe meer insecten, hoe meer vogels in de tuin. Doordat onkruid zorgt voor dichtheid in een bloemenweide, is het ook een veilige plek voor egels om op zoek te gaan naar voedsel en om te schuilen.

Onkruid tussen tegels is niet bij iedereen gewenst. Maar zeker na een forse regenbui is onkruid tussen tegels en stenen juist heel belangrijk. Het zorgt er namelijk voor dat regenwater tussen de tegels door kan worden opgenomen in de grond. Ook zorgt het voor meer lucht in de grond, waardoor het water beter kan wegstromen.  

Sommige onkruiden kun je zelfs gebruiken om mee te koken! Brandneteltopjes, paardenbloemen, zevenblad, heermoes, maar ook dille, tijm, munt en rozemarijn zijn heerlijk om te gebruiken in de keuken.

Bloemenweide voor bijen

Bijen halen hun energie uit verschillende bloemen, ze hebben de suikers die in nectar zitten nodig om in beweging te blijven. Doordat verschillende bloemen als energiebron fungeren, verzorgen ze ook de bestuiving van de bloemen. Bijen komen onder andere af op zonnebloemen, raapzaad, goudsbloemen, dille, boekweit en rode klaver. Zorg dus voor verschillende één- en meerjarige bloemen, speciaal voor de bijen in de tuin!

Bloemen voor vogels | Deli Nature Greenline

BLOEMENWEIDE VOOR VOGELS

Een wilde bloemenweide trekt verschillende soorten insecten aan, die als voedsel dienen voor insectetende vogels zoals roodborstjes, heggenmussen en zanglijsters. Naast de insecten, zijn ook de zaden van de planten en bloemen voedsel voor vogels en egels. Koolmees, pimpelmees, vink en de groenling zijn voorbeelden van zaadetende vogels. De zaden van uitgebloeide bloemen en planten kunnen zelfs in de herfst nog als voedselbron dienen voor de vogels in de tuin!

Bloemen voor vogels | Deli Nature Greenline
Wist je dat...
... onkruid zich ideaal leent als natuurlijk nestmateriaal? Gooi het onkruid wat je tussen tegels vandaan haalt niet in de groenbak, maar verspreid het het op verschillende plekjes in je tuin!

Laatste blog items

Koniginnepage | Deli Nature Greenline

Kenmerkend voor vlinders zijn hun voelsprieten en opvallende, gekleurde vleugels. In deze blog lees je meer over het uiterlijk van vlinders.

Vogels in de lente | Deli Nature Greenline

Het voorjaar! De prachtige wintermaanden laten we voorlopig weer even achter ons. Tijd voor een krachtiger zonnetje, bloeiende flora en springlevende dieren die uit hun winterslaap komen. De lente is aangebroken en dat zien we aan de vogels in de tuin!

Alles over vogels in de winter | Deli Nature Greenline

In de winter is het natuurlijke voedselaanbod voor de vogels schaars. De vogels die in Nederland overwinteren kunnen we een handje helpen om de koude maanden goed door te komen. In deze blog lees je welke vogels er in de winter zijn te spotten en waar ze zich mee bezig houden.

Voedsel voor eekhoorn | Deli Nature Greenline

Eekhoorns zijn echte knaagdieren. Op hun gevarieerde menu staan onder andere eikels, noten, kastanjes, boomzaden, knoppen, bessen, paddenstoelen en rupsen.

2024 © Created by Postads. Alle rechten voorbehouden.